Eerlijke koffie heeft bijsmaak?


Eerlijke koffie draagt weinig bij aan economische ontwikkeling, als bedrijven, NGO’s en overheden betrokken zijn. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Verena Bitzer aan Universiteit Utrecht. Zij zal morgen haar proefschrift verdedigen.

De initiatieven uit rijke landen zijn volgens de onderzoeker te veel gericht op commercie en te weinig op daadwerkelijke lokale vooruitgang. Bitzer heeft tientallen vormen van samenwerking bestudeerd en komt tot de conclusie dat er te veel top down wordt gewerkt en te weinig oog is voor versterking van het lokale kapitaal. Samenwerking kan wel bijdragen aan kleine veranderingen, maar vanuit ‘ontwikkelingsperspectief’ noemt ze de uitkomsten ‘nogal indirect en dubbelzinnig’.

‘We hebben het proefschrift natuurlijk nu nog niet kunnen lezen, maar uit Brits literatuuronderzoek van zo’n 80 impactstudies blijkt wel een positieve bijdrage’, zegt Peter d’Angremond, directeur van Stichting Max Havelaar, bekend van Max Havelaarkoffie en andere Fairetrade producten.

‘Het Fairtrade-systeem is opgericht vanuit kleine producenten. De bakermat ligt bij kleine boeren en daar zien wij wel resultaten. Het draagt bij tot hun empowerment, zodat ze zelf kunnen beslissen over hun productie en investeringen. Ik heb zelf ook ter plekke – onder meer in Colombia – gezien wat de impact is. Het leidt tot hogere productie en levert een bijdrage aan de lokale economie’, aldus ‘d Angremond.

De literatuurstudie staat onder deze link. Een samenvatting van het promotieonderzoek staat hier.

Beeld: picture zealot, Flickr