Eenzame mensen geven meer uit


Is je relatie net over of heb je ruzie met iemand die belangrijk voor je is? Neem dan vooral geen belangrijke financiële beslissingen. Volgens wetenschappers van verschillende universiteiten in Hong Kong nemen eenzame mensen grote risico’s die nare gevolgen kunnen hebben.

De Chinezen schrijven in the Journal of Consumer Research dat veel mensen ‘rijk zijn’ in hun hoofd gelijk hebben gesteld aan ‘sociale acceptatie’. Ze denken dat ze vrienden en gezelligheid kunnen kopen.

In een onderzoek werden proefpersonen gevraagd om te vertellen over een sociale situatie waarvan ze gelukkig waren of een anekdote over een moment waarop ze zich buitengesloten voelden. Daarna mochten ze wedden. Ze konden kiezen uit een weddenschap met veel risico en een grote prijs of een wedje met weinig risico en een lage beloning.

De proefpersonen die zich afgewezen of alleen voelden, kozen voor de weddenschap met het grote risico. De andere groep koos veel behoedzamer. Handig om te weten als je een huis koopt of een andere grote financiële stap wil maken.

Foto: Flickr.com/401(K) 2013