Eenzame George was toch niet alleen


Lonesome George in 2006. Foto: Mike Weston.

Afgelopen juni overleed op de Galápagos Eilanden (Ecuador) Lonesome George, een meer dan 100-jarige landschildpad van de soort Chelonoidis abingdoni. Zoals zijn naam al aangeeft, ging men er vanuit dat het de laatste schildpad van die ondersoort was. De soort was met George uitgestorven.

Maar er is goed nieuws: er zijn 17 soortgenoten gevonden. Een internationaal onderzoeksteam heeft van 1600 schildpadden op de Galápagos Eilanden weefsel afgenomen en het dna getest. Alleen zo is betrouwbaar vast te stellen tot welke ondersoort een schildpad behoort. De soortgenoten van George leven op het eiland Pinta, het eiland waar hij ook oorspronkelijk vandaan kwam, tot hij in een wildpark werd geplaatst.

Het goede nieuws is dat er vijf jongen bij de nieuw ontdekte schildpadden zitten. Het slechte nieuws is dat de dieren niet helemaal raszuiver zijn; verschillende ondersoorten hebben met elkaar gepaard. De groep wordt de komende jaren goed in de gaten gehouden om te zorgen dat ze overleven, kondigde het ministerie van Milieu van Ecuador mee.