Eenzaamheid maakt je ziek


Lang niet iedereen wordt gelukkig van gezelschap, maar je blijft er wel gezond bij. Wetenschappers hebben ontdekt dat eenzaamheid zorgt voor een slecht werkend immuunsysteem, met alle nare gevolgen van dien.

Lisa Jaremka, onderzoekers aan de Ohio State University vertelt ScienceDaily.com dat uit eerdere onderzoeken is gebleken dat mensen die zich alleen voelen, ook als ze in een relatie zitten, gezondheidsproblemen kunnen krijgen.

Het afweersysteem van eenzame is gelijk aan dat van mensen die onder chronische stress staan. Als ze eenmaal herpes krijgen, komen ze hier moeilijker vanaf. Ook hebben ze meer last van ontstekingen in hun lijf hebben en dit kan leiden tot Alzheimer, diabetes en hartfalen.

Jaremka legt uit: “Het is belangrijk dat we de invloed van eenzaamheid onderzoeken omdat het grote invloed heeft op de gezondheid. Hoe beter we het proces leren kennen, hoe meer we de negatieve effecten tegen kunnen gaan. Als we niet weten wat er gebeurt, kunnen we er niets tegen doen.”

De gezondheid van mensen holt dus achteruit als ze zich eenzaam voelen, maar andersom werkt het ook: de proefpersonen van Jaremka die vonden dat ze een goed sociaal leven hadden bleken minder vaak ziek te worden en over het algemeen gezonder te zijn.

Foto: Flickr.com/LINXBAS