Eenzaamheid dodelijker dan vetzucht


eenzaamheid

Eenzaamheid is een killer. Wie zich vaak alleen voelt, heeft een vijftig procent grotere kans om snel te sterven, dan iemand met een rijk sociale leven. Dat zeggen onderzoekers van de Amerikaanse Brigham Young University. Muurbloempjes sterven vooral aan een hersenbloeding. Het gaat zowel om oudere mensen, maar ook om jonge kinderen.

Daarmee is eenzaamheid een belangrijkere doodsoorzaak dan vetzucht.

In Nederland voelt rond de 4 procent van de bevolking zich eenzaam. Natuurlijk is eenzaamheid een subjectief begrip, niet veel mensen zullen toegeven dat ze soms heel alleen zijn. Eenzaamheid komt het vaakst voor onder ouderen, laagopgeleiden, niet-westerse allochtonen en niet-werkenden.

Eenzamen hebben vaker gezondheidsproblemen, wat het onderzoek van Bringham Young lijkt te bevestigen. Het afweersysteem van een eenzame is gelijk aan dat van mensen die onder chronische stress staan. Als ze eenmaal herpes krijgen, komen ze hier moeilijker vanaf. Ook hebben ze meer last van ontstekingen in hun lijf hebben en dit kan leiden tot Alzheimer, diabetes en hartfalen.

De onderzoekers van deze universiteit, die behoort tot de kerk van de Mormonen, vinden dat mensen zich goed moeten voorbereiden op hun oude dag. Niet alleen financieel, maar ook door te zorgen dat ze niet snel eenzaam worden. Lidmaatschap van een club of vrijwilligerswerk kan helpen om onder de mensen te blijven.

Overigens is uit eerder onderzoek gebleken dat eenzame mensen ook slechtere financiële beslissingen nemen. Ze gaan grotere risico’s aan, waarschijnlijk om te compenseren voor hun bedrukkende alleen zijn.