Eenvoudige verkeersregel lost files op


files

Een Japanse verkeersprofessor heeft op een conferentie in Australië gezegd dat hij bijna alle files ter wereld kan oplossen. Daarvoor moeten landen een eenvoudige nieuwe verkeersregel invoeren. Bij druk verkeer moeten auto’s namelijk veel langzamer gaan rijden en veel meer afstand houden. Volgens de prof kun je dat makkelijk afdwingen.

Katsuhiro Nishinari is eigenlijk wiskundige, maar files interesseren hem zeer. Volgens hem zijn files geen capaciteitsprobleem, zoals vaak gedacht, maar het gevolg van menselijk gedrag. We zijn positief ingesteld, dus blijven we hard rijden, al is het druk. Sommigen zelfs veel te hard. Tot het te druk wordt, dan remmen we veel te hard af. De eerste auto remt een beetje, de tweede iets harder, de derde staat stil.

Door variabele snelheden te introduceren en die bij drukte flink naar beneden te brengen, bijvoorbeeld naar 30 of 40 per uur ontstaat geen file. Tegelijk moet de ruimte tussen de auto’s flink toenemen, zodat mensen niet bij elke wisseling van snelheid van hun voorganger op de rem gaan staan. Prof Katsuhiro heeft dat zelf uitgeprobeerd op de snelweg bij Tokio en het werkt.

Met slechts acht auto’s wist hij de gemiddelde snelheid op de weg flink naar beneden te krijgen en de vaste files op een bepaald stuk weg te voorkomen. Volgens hem kunnen wegbeheerders dat nadoen met een paar medewerkers. In Nederland is daarmee een test gedaan die geen vervolg heeft gekregen. Waarschijnlijk omdat Nederlanders iets agressiever dan Japanners reageren op auto’s die op de snelweg 40 kilometer per uur gaan rijden.