Een zak zonder anus


desaccorhytus

De oudst bekende voorvader van de mens was een zak-vormig dier dat at en ontlastte uit dezelfde opening in zijn lichaam. Zeer goed bewaarde fossielen van die minieme dier zijn gevonden in de Chinese provincie Shaanxi, zo rapporteren wetenschappers in het vaktijdschrift Nature. Het gaat om dieren die 540 miljoen jaar geleden aan het begin stonden van een lange evolutionaire ontwikkeling. Daaruit zijn in de loop der miljoenen jaren allerlei diersoorten uit voortgekomen.

Deze oervader (of moeder) van een groot deel van het dierenrijk is saccorhytus genoemd en hij behoort tot de orde der deuterostomen. Uit deze soort zijn later zowel de orden der gewervelden, de echinodermen (zoals zeesterren) en andere dierensoorten voortgekomen.

Het is moeilijk om de fossielen te ontdekken. Voor een leek lijkt desaccorhytus op een grote zwarte korrel zand. Maar leg het diertje onder de microscoop en een hele wereld openbaart zich. De fossielen uit China vertonen enorm veel detail. Opvallend is vooral de ene grote lichaamsopening, gevormd uit concentrische cirkels. Het was het belangrijkste onderdeel van het dier, het was zijn mond. De rest van het lichaam was een soort zak waarin de spijsvertering plaatsvond.

Opmerkelijk is dat het dier geen anus lijkt te hebben. De voedingsstoffen werden in de zak uit het eten gehaald, waarna het afval via dezelfde opening weer naar buiten ging. Wel lijkt de saccorhytus een voorloper van kieuwen te hebben, er zitten acht puntjes op het lichaam waar water dat met voedsel naar binnen was gekomen weer weg kon stromen. Ogen lijken daarentegen helemaal te ontbreken.

De ontdekking is gedaan door de universiteit van de Chinese stad Xian. Paleontologen van dat instituut hebben zich door tonnen aan kalksteen gebeiteld om de diertjes te vinden. Door hun kleine omvang was dat een heidens karwei, maar het is wel een van de belangrijkste paleontologische vondsten van de afgelopen jaren.