Een vuist ballen om een taal te leren


Een nieuwe taal leren is veel gedoe. Behalve grammatica en zinsbouw, moet je vooral ook woordjes leren. Er is nu een trucje gevonden om dat iets makkelijker te doen. Als je rechtshandig bent, moet je je rechterhand in een vuist ballen als je een woordenlijst aan het stampen bent. Moet je de lijst reproduceren, bij een tentamen bijvoorbeeld, dan moet je je linkerhand tot een vuist knijpen.

Dat lijkt een broodje aap, maar het is het resultaat van serieus wetenschappelijk onderzoek aan de Montclair universiteit in de Verenigde Staten. Daar lieten ze vrijwilliger een lijst van 36 woorden leren met en zonder gebalde vuisten. De (rechtshandige) mensen die de rechtervuist balden tijdens het leren en de linker tijdens het opdreunen, hadden gemiddeld 9,1 woorden goed. Mensen die dat niet deden, bleven steken op 7,6 woorden. Andere combinaties van vuisten ballen tijdens het leren en reproduceren zaten ook ongeveer op dat percentage.

Het ballen van vuisten helpt waarschijnlijk bij het activeren van hersenhelften. Uit eerder onderzoek blijkt dat ons geheugen kan worden gemanipuleerd door het lichaam. Door de rechtervuist te ballen, activeer je de linker hersenhelft. Waarschijnlijk moeten linkshandige mensen het precies andersom doen, denken de onderzoekers, die de resultaten van hun studie publiceerden in de wetenschappelijke database PlosOne.