Een vet leven begint bij 2


Wie voor zijn 2e jaar al zijn bordje pap goed leeg eet loopt grote kans op levenslange vetzucht.

Met obesitas kun je niet jong genoeg beginnen, blijkt uit Amerikaans onderzoek.Van de 100 obese kinderen en tieners was de helft al voor hun eerste verjaardag te dik, constateren de onderzoekers van de Eastern Virginia Medical School. Sterker, een kwart was al binnen vijf maanden zover. Tegen hun vijfde jaar was dit aantal uitgedijt naar 90 procent. In Nederland is 1 op de 7 baby’s al veel te dik.

Vet kind

Boosdoeners van het overgewicht zijn waarschijnlijk een vroege overstap van melk naar vast voedsel en gebrek aan beweging – zelfs op die zeer jonge leeftijd. Slechte eetgewoonten settelen zich al voor het tweede jaar. TNO heeft uitgezocht dat te dikke kinderen en hun ouders niet goed ontbijten. Niet zelden zien ze in een gezoete melkdrank een ‘gezonde’ melkvervanger. Volgens een kwart van de ouders komt hun kind niet dagelijks buiten. Bewegen zit er dus nauwelijks in: 1 op de 8 peuters heeft een eigen TV op de kamer en 1 op de 10 bepaalt zelf wat hij of zij kijkt en hoe lang.

Sommige medici spreken inmiddels over kindermishandeling als ouders hun kind overvoeren. Gek genoeg heeft het een averechts effect om een kind te dwingen zijn bord (gezonde voeding) leeg te eten. Maar ja, veel ouders belonen nog altijd met een zoet toetje, snoep of TV kijken.