Een tien op de schaal van kattigheid


Grappig experiment uit Canada. Een groep van 86 jonge vrouwen (20-25) komt op de universiteit waar ze deel gaan nemen aan een experiment om ‘vriendschap tussen vrouwen’ te bestuderen. De helft gaat naar de ene kamer, de andere helft verderop in de gang. De eerste groep krijgt instructies van een vrouw die een net T-shirt en chino’s aan heeft (A). Haar lange haar zit in een knot.

De andere groep krijgt bezoek van dezelfde vrouw, maar nu met het haar los, een kort rokje aan en een strak shirtje met een flink decoletté (B).

Het enige wat de onderzoekers vervolgens doen is observeren hoe de vrouwen onderling reageren. Wat ze zien is dat de vrouw in de sexy kleding kan rekenen op nogal wat rollende ogen, afkeurend gesis en blikken die van boven naar onderen gaan en weer terug. Een deelneemster reageert – terwijl de onderzoekster nog in de kamer is met ‘what the fuck is that?’.

De reacties zetten de onderzoekers in een ‘schaal van kattigheid’, waarbij 10 heel kattig is en 1 vrijwel geen reactie. De sexy vrouw scoort gemiddeld een 4, met individuele uitschieters naar 10 (‘what the fuck is that’). De conservatieve vrouw scoort nog geen 0,5 zonder opmerkelijke uitschieters.

Volgens de onderzoekers is het niet zo gek dat vrouwen zo reageren. Vrouwelijke seksualiteit is een schaars goed, dat vaak wordt ingezet in onderhandelingen met mannen (‘ik ga alleen met je naar bed als we een relatie hebben’) en een vrouw die met haar seks te koop loopt, verslechtert de onderhandelingspositie van alle vrouwen.

Het resultaat is dat vooral vrouwen de seksualiteit van vrouwen onderdrukken. De sletvrees die vrouwen hebben, wordt vooral veroorzaakt door andere vrouwen. Veel vriendinnen zul je niet hebben als je met je borsten te koop loopt, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad Aggressive Behavior.