Een T-rex te lijf met een kettingzaag


Wat als je een autopsie zou kunnen uitvoeren op een T-rex? De dieren zijn al 70 miljoen jaar geleden uitgestorven, maar National Geographic Channel heeft met de modernste technieken één exemplaar naar de huidige tijd weten te halen. Een groep internationale experts ging aan het werk om dit dier te ontleden alsof het echt was.

Het 14 meter lange en bijna 2 meter brede lijk lag levenloos in een speciaal geconstrueerd lab. Niet alleen de buitenkant is levensecht, ook de ingewanden zijn nagemaakt en compleet, zodat de autopsie niet van echt is te onderscheiden. Het is daarmee de eerste full-size en anatomisch complete creatie van een Tyrannosaurus Rex. De documentaire T-rex Autopsy gaat op zondag 7 juni om 21.00 uur in première op National Geographic Channel en is onderdeel van de speciale Dino Week.

Het maken van de levensechte dinosauriër leverde nieuwe wetenschappelijke inzichten op. Zo werd er altijd van uitgegaan dat een T-rex een groot hart zou hebben, zodat hij een flink uithoudingsvermogen zou hebben. Maar toen het geprepareerde hart moest worden geplaatst, bleek het te groot voor de ruimte die beschikbaar was.

Dat leverde nieuwe kennis op: de T-rex had dus een kleiner hart en kon waarschijnlijk alleen sprintjes trekken. Langdurig achter prooien aanrennen zat er niet in.

Het duurde ongeveer 4,5 maand om de T-rex te maken. De dier is 14 meter hoog, 1,5 meter breed en weegt 400 kilo. Om een levensechte dino te creëren zijn latex, schuim en glasvezel gebruikt.

De autopsie zelf is levensecht, de dierenartsen, paleontologen en biologen die er aan werkten, wisten niet wat ze konden verwachten. dat leverde nogal wat verrassingen op, de ingewanden van de T-rex bleken nogal te stinken en er kwam 130 liter bloed vrij, gemaakt van bietenstroop, kleurstoffen en water. Ook bleken de chirurgische instrumenten van de lijkschouwers te klein voor een dino. Dus kwam er zelfs een kettingzaag aan te pas.