Een Romeins graf in de VS


romeinse-grafsteen

Bouwvakkers in het sjieke Westchester County, iets ten noorden van New York, keken raar op toen ze deze week een Romeinse grafsteen ontdekten tijdens graafwerkzaamheden. Een archeoloog die werd geroepen om de steen te duiden, wist te vertellen dat het exemplaar uit 54 na Christus afkomstig was en behoorde bij het graf van Tiberius Claudius Saturninus, belastingophaler.

Aanvankelijk was het een raadsel hoe de steen in Amerikaanse bodem terecht was gekomen.Tot bleek dat het land waar de mannen aan het werk waren, een eeuw geleden behoorde aan Josiah Macy, een van de oprichters van Standard Oil en ooit een van de rijkste mannen van de VS.

Zo rijk dat zijn vrouw in 1893 tijdens een reis naar Italië allerlei bouwmaterialen kocht om te laten verwerken in het kasteeltje dat ze met haar man had laten bouwen in Westchester. Helaas brandde dat stulpje later tot de grond toe af, waarna ze de smeulende resten maar met aarde liet afdekken. Op exact die plek moet nu een nieuwe villa komen.

Wat de werkmannen vonden, zijn dus resten die mevrouw ooit meenam naar de VS. Archeologen gaan kijken of er nog meer interessante spullen liggen. De grafsteen gaat naar een museum.