Een robot gemaakt van rat


biorobot

Waarom zou je een robot maken van metaal, als er ook allerlei biologische materialen voorhanden zijn? Rat bijvoorbeeld. Onderzoekers van Harvard University (VS) zijn er in geslaagd om een klein machientje te maken dat wordt aangedreven door spiercellen van deze knaagdieren. Om de zaak te compliceren, lijkt dat machientje weer op een rog.

Deze 1,6 centimeter lange robot heeft een skelet van goud, een huid van polymeer en een aandrijvingssysteem gemaakt van 200.000 levende spiercellen van ratten. Deze spieren trekken samen als er licht op wordt geschenen. De robot, die als een rog zwemt in een dun laagje water, beweegt zich altijd richting de bron van het licht.

Dat komt omdat de spiercellen afkomstig zijn uit genetisch gemanipuleerde ratten. Zodra licht te zien is, strekken de spieren één voor één samen, zodat een voorwaartse beweging ontstaat. Robo-rog bereikt daarbij een snelheid van 3,2 millimeter per seconde. Daarmee is het machientje sneller dan sommige insecten. Als energiebron dient glucose, dat in het water wordt opgelost.

De robot kan niets, behalve zich voortbewegen, altijd achter het licht aan. Het is een studieobject, bedoeld om als eerste stap te dienen richting grotere, complexere biorobots. Door hiermee te experimenteren, hopen de mensen van Harvard ervaring op te doen, zodat ze in de toekomst robots kunnen bouwen uit organisch materiaal die een bepaalde taak kunnen uitvoeren.

De robot staat beschreven in Science.