Een oranje dinosaurus


Welke kleur hadden de dino’s? Onderzoekers denken dat sommige wel eens oranje kunnen zijn geweest.

enkele jaren geleden werden fossielen van dinosauriërs gevonden met op hun huid dunne vezels. Algemeen wordt aangenomen dat deze vezels de voorlopers van veren zijn. Uit deze gevederde dinosauriërs zijn later de vogels geëvolueerd.

Een internationaal team van wetenschappers heeft deze dinoveren onder de elektronenmicroscoop gelegd en iets opmerkelijks ontdekt: ze konden daaraan zien welke kleuren de veren ooit hebben gehad.

De melanosomen van een dinosauriër...
De melanosomen van een dinosauriër...

Wat de wetenschappers ontdekten in de ‘veren’ waren de fossielen van melanosomen, vezels die ook verantwoordelijk zijn voor de kleuren van moderne vogels. Melanosomen zitten namelijk weer vol met pigmenten.

...en van een moderne zebravink
...en van een moderne zebravink

De pigmenten zelf waren verdwenen uit de fossielen, maar ze hadden in de melanosomen wel een afdruk achtergelaten. Die konden de onderzoekers vergelijken met de melanosomen van moderne vogels. Zo weten ze welke kleuren de dino’s hadden. Die variëren van saai zwart en grijs tot rood-bruine, gele en zelfs oranje tinten.

Zo had het kleine roofdier Sinosauropteryx kastanje-bruin tot roodachtige strepen op zijn staart en waarschijnlijk een soortgelijke gekleurde kuif op zijn rug. De dino-vogel Confuciusornis had een mix van zwart, grijs, rood en bruine tinten, zelfs binnen een enkele veer.

Bron: Zhang et al. 2010. Fossilized melanosomes and the colour of Cretaceous dinosaurs and birds. Nature doi:10.1038/nature08740.