Één op vijf Amerikanen ziet spoken


Geen land zo christelijk als Amerika. Toch geloven Amerikanen ook massaal in astrologie, reïncarnatie en spoken.

Een peiling van het onderzoeksbureau Pew toont aan dat een verrassend groot aantal Amerikaanse volwassenen bovennatuurlijke ervaringen heeft gehad. Hoewel bijna iedereen in de VS zichzelf ziet als christelijk of joods, geloven Amerikanen ook ‘gewoon’ in heidense zaken als spoken en horoscopen.

Uit de op woensdag gepubliceerde enquête bleek dat de drie op de tien Amerikanen zeggen dat ze ooit in contact zijn geweest met een dode en 18 procent zegt dat ze wel eens een geest hebben gezien hebben of diens aanwezigheid hebben gevoeld.

Ongeveer een kwart van de ondervraagden zegt dat ze geloven in aspecten van oosterse religies. Zo gelooft bijna 25 procent van de Amerikanen in reïncarnatie en 23 procent ziet yoga als een spirituele bezigheid. Zesentwintig procent van de Amerikanen is heilig overtuigd dat er ‘spirituele energie’ (wat dat dan ook is) huist in bomen.

Ook kunnen Amerikaanse kranten hun horoscopen maar beter een prominente plaats geven. Een kwart van de Amerikanen denkt dat er aanwijzingen over de toekomst te vinden zijn in de sterren, terwijl 16 procent van de Amerikaanse volwassenen denkt dat het ‘boze oog’ bestaat of dat sommige mensen efficiënte vloeken of toverspreuken kunnen uitspreken over anderen.

Het geloof in bovennatuurlijke zaken was overigens het hoogste onder katholieken en evangelisten.

Foto: Klearchos Kapoutsis.