Een nieuw land: Asgardia


asgardia

Een nieuwe nationaliteit krijgen was nog nooit zo makkelijk. Het enige dat je hoeft te doen is naar asgardia.space/join gaan en je naam en email in te voeren. Daarna ben je een burger van Asgardia, de eerste natie in de ruimte. Asgardia is een initiatief van een groep wetenschappers en ruimtevaarders. De grote man achter dit project is Igor Ashurbeyli, voormalige hoofd van het Russische wetenschapsprogramma voor de ruimtevaart en VN gezant.

De ‘natie’ wil uiteindelijk grondgebied claimen in de ruimte door een internationaal ruimtestation te bouwen. Daar moeten mensen kunnen wonen, werken en ontspannen. De inkomsten van dat station moeten komen uit voorbij vliegende asteroïden, die worden ontdaan van belangrijke delfstoffen. Tegelijk zal het station worden gebruikt als onderzoekslab en dienen als een afweer tegen brokken puin die op aarde dreigen te vallen.

Prachtig natuurlijk, maar hoe moet dat vorm krijgen? Binnen 18 maanden moet een nanosatelliet worden gelanceerd, zo heeft de perswoordvoerder van het project aangekondigd. Dat zal de kern worden waar omheen Asgardia tot stand moet komen. Een dergelijke lancering kost enkele miljoenen, geld dat Asgardia nog niet heeft. Hoe de missie gefinancierd gaat worden, wil de woordvoerder nog niet zeggen.

Wel is bekend dat Ashurbeyli een ‘substantieel bedrag’ heeft gestoken in het project om de organisatie van de grond te krijgen. Het ISS station heeft echter 100 miljard dollar gekost en Asgardia moet nog veel groter worden. Het punt is dus geld, of het gebrek daaraan. Het feit dat de organisatie niet wil of kan zeggen hoe het de grote stap naar de ruimte gaat financieren is een veeg teken.

Daarmee lijkt het project verdacht veel op Mars One, het Nederlandse initiatief om mensen een enkele reis naar Mars te geven. Ook dat project moet enorme kosten maken, terwijl volstrekt onduidelijk is hoe daar inkomsten tegenover staan. Dromen is mooi, maar harde euro’s zijn mooier.