Een nieuw hoofd laten groeien


Arm verloren bij een ongeluk? Twee wetenschappers denken hem over een paar jaar weer te kunnen laten aangroeien. Met smed-prep.

De medische wetenschap wordt steeds beter in het transplanteren van lichaamsdelen. Vorige week is bekend geworden dat er een compleet gezicht is getransplanteerd. Maar transplantaties zijn risicovol en lastig. Omdat het gaat om lichaamsvreemde materie, probeert het menselijke immuunsysteem de indringer af te stoten.

Maar wat als je nou een nieuwe arm, teen of zelfs hoofd krijgt met je eigen DNA? Twee Britse genetici denken dat het over een jaar of tien mogelijk moet zijn om nieuwe ‘eigen’ lichaamsdelen te kunnen laten groeien om ze vervolgens aan je lichaam te bevestigen.

Daniel Felix en Aziz Aboobaker van het Institute of Genetics, van de University of Nottingham hebben genetisch onderzoek gedaan naar een soort platwormen, de planaria. Deze beestjes hebben het vermogen om een groot deel van hun lichaam af te laten breken om het vervolgens weer aan te laten groeien.

Een waterplatworm. Dankzij dit beestje is Alzheimer's straks misschien verleden tijd. Foto: University of Utah.
Een waterplatworm. Dankzij dit beestje is Alzheimer's straks misschien verleden tijd. Foto: University of Utah.

De twee genetici hebben het gen ontdekt dat de beestjes in staat stelt zichzelf iedere keer weer te laten ‘hergroeien’. Ze noemen het smed-prep. Het bijzondere aan dit gen is dat het signalen afgeeft waardoor cellen in een bepaalde vorm groeien. Zo wordt een willekeurig blobje aan cellen een nieuw brein voor het beestje. Daarvoor maakt het gen beta-catenine aan, een eiwit dat ook in mensen voorkomt.

Door de ontdekking van smed-prep moet het mogelijk zijn in de toekomst ook menselijke lichaamsdelen na te bestellen. Felix en Aboobaker zien vooral mogelijkheden om delen van de hersens na te maken in een laboratorium door smed-prep los te laten op menselijk weefsel. Volgens Aboobaker zou daarmee bijvoorbeeld Alzheimer’s genezen kunnen worden.

Op termijn zou je zelfs op bestelling lichaamsdelen kunnen laten maken. Handig, voor het geval je ziek wordt of een ongeluk krijgt.

Bron.