Een nieuw Canarisch eiland?


Spanje is waarschijnlijk bezig een stukje groter te worden. Voor de kust van het Canarische eiland El Hierro is mogelijk een nieuw vulkanisch eiland aan het ontstaan. De afgelopen weken is het eiland opgeschrikt door een grote hoeveelheid aardbevingen en begon de zee voor de zuidkust te kolken.

El Hierro vanuit de ruimte. In zee is een verkleuring zichtbaar, veroorzaakt door de vulkaanuitbarsting onderwater. Foto: Nasa

Volgens geologen is er onder de golven een vulkaan uitgebarsten die grote hoeveelheden lava op de zeebodem deponeert. Als die vulkaan in hetzelfde tempo doorgaat, kan dat lava binnenkort boven de golven uitkomen. Dan hebben de Spanjaarden er een eiland bij.

De lava torent nu al 100 meter boven de zeebodem uit. Nog 150 meter en het nieuwe eiland is een feit. Er is al een wedstrijd aan de gang om het nieuwe eiland een naam te geven. De meest geopperde naam? Atlantis.

Maar geologen zijn verontrust dat ook aan de noordkust van El Hierro nu tientallen aardbevingen per dag worden waargenomen. Dat kan betekenen dat de vulkaan ten zuiden van het eiland verstopt raakt en de hete magma naar een andere weg zoekt om naar de oppervlakte te komen.

Zo ziet nieuw land er uit: Surtsey (IJsland) piept boven de golven uit in november 1963.

Spanje is niet het enige land dat er een stukje grond bij krijgt. IJsland heeft in de jaren zestig een nieuwe vulkanisch eiland cadeau gehad, Surtsey. Daardoor kon het land zijn territoriale wateren flink uitbreiden. Het laatste nieuwe eiland ligt in de Tonga archipel en kwam in 2006 boven water uit.

Follow Faqtman on Twitter