Een Nederlandse held


Dit weekend is het een eeuw geleden dat majoor Lodewijk Thomson in Albanië werd gedood. Hij was de eerste Nederlandse militair – en een van de eerste militairen wereldwijd – die op een vredesmissie omkwam. Thomson stierf in de stad Dürres waar hij de internationale politiemacht aanvoerde.

Albanië was in die tijd in chaos. Het had zich onafhankelijke verklaard na het ineenstorten van het Ottomaanse Rijk, maar allerlei andere staten aasden op het strategisch geleden land aan de Middellandse Zee. De Europese grootmachten stuurden een neutrale politiemacht onder leiding van Thomson naar Albanië om de rust te bewaren.

Dat bleek moeilijk in het door oorlog verscheurde land. Thomsons mannen hadden eigenlijk maar twee steden echt in handen en zelfs daar werd zo nu en dan gevochten. Het Albanese leger was gevlucht. De licht bewapende Nederlandse officieren die de rust moesten bewaken, hadden daar de middelen niet voor.

Bij gevechten op 15 juni 1914 in de stad Durrës werd Thomson om 05:50 uur getroffen door een kogel. Hij stierf binnen een half uur. Het is niet meer met zekerheid vast te stellen wie de kogel afvuurde, maar vermoedelijk is het een Italiaanse scherpschutter geweest. Thomson werd aanvankelijk in Albanië begraven, maar later werd zijn stoffelijk overschot overgebracht naar Nederland en in Groningen begraven. Daar staat ook een borstbeeld van hem (foto).

Zijn dood betekende ook gelijk het einde aan de eerste vredesmissie van Nederland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken trok de Nederlandse militairen terug. Kort daarop barstte in Europa de Eerste Wereldoorlog uit waarin Nederland neutraal bleef. Nederland bleef militairen op andere vredesmissies sturen. Daarbij zijn in de loop der tijden meer dan 150 mensen omgekomen.