Een monster in de ogen kijken


Stel, je loopt door een donker steegje. Ineens staat er een buitenaards monster voor je. Waar kijk je naar? Deze onderzoeksvraag is serieus onderzocht door de University of British Columbia in Vancouver (Canada). Het antwoord is overduidelijk: we kijken recht in de ogen van het monster. Zelfs als die ogen niet op de gebruikelijke plek midden in het gezicht zitten, maar bijvoorbeeld op tentakels.

Een van de monsters uit de test. De ogen (in rode cirkels) trekken je blik.

Het onderzoek is van belang omdat elkaar in de ogen kijken een duidelijke functie heeft. Niet alleen mensen doen het, maar ook dolfijnen, vogels en honden kijken elkaar en andere soorten aan. Door het mechanisme achter aankijken te snappen, leren we meer over hoe de hersens werken en wat er mis kan gaan bij een aandoening als autisme, waarbij mensen anderen niet aankijken.

Voor het experiment werd 22 proefpersonen een serie beelden getoond van menselijke en monsterlijke wezens. Bij de monsters zaten de ogen op verschillende plekken. Via gevoelige camera’s werd de beweging van de ogen gemeten. Opvallend was dat de proefpersonen niet alleen in eerste instantie naar de ogen van de monsters keken (waar die ook zaten), maar ook in tweede en derde instantie hun blik steeds weer richtten op de ogen.

Follow Faqtman on Twitter