Een maanbasis printen?


De beroemde architect Sir Norman Foster werkt samen met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA aan een plan om een basis op de maan te maken. Daarin zouden wetenschappers langere tijd kunnen werken. Probleem is dat je alle materiaal dat je wilt gebruiken op de maan met dure raketten moet aanvoeren. Foster heeft echter een oplossing bedacht: hij wil grote delen van de basis met een 3D printer maken.

Als basismateriaal wil hij maanstof gebruiken, regoliet. Dat moet in de printer tot een soort schuimblokken worden geperst. Zo ontstaat een sterk materiaal dat ook nog eens goed isoleert. Dat laatste is belangrijk vanwege de enorme temperatuurschommelingen op de maan.

Het grootste deel van de basis dat wel vanaf de aarde wordt gebracht is een cilindervormige gang. Aan beide uiteinden daarvan moeten opblaasbare koepels komen. Die dienen als steun voor vaste koepels, die worden gemaakt met geprinte onderdelen. Het grote voordeel van dit modulaire systeem is dat de maanbewoners eindeloos nieuwe vertrekken kunnen opblazen en bouwen.

Dat Foster serieus is, blijkt wel uit het feit dat zijn bedrijf een laboratorium heeft gebouwd waar een kleine versie van de maanprinter met nagebootst regoliet al aan het bouwen is. Dat lab is van binnen luchtledig om de omstandigheden op de maan precies na te bootsen.

De basis is gepland voor de zuidpool van onze satelliet, omdat daar vrijwel altijd zonlicht schijnt en het dus niet te koud wordt.