Een kogelgatstopper in iedere ambulance


kogelgatstopper

Het Amerikaanse bedrijf RevMedx heeft een nieuw middel ontwikkeld tegen het leegbloeden nadat je bent neergeschoten. De kogelgatstopper lijkt op een grote injectienaald, maar hij is gevuld met 92 cellulose sponsjes die snel uitzetten als ze met vocht in aanraking komen. De bedoeling is dat je de stopper op het kogelgat zet en de sponsjes in de wond ‘spuit’.

Eenmaal in de wond, worden de sponsjes tien keer zo groot door contact met bloed. Daardoor sluiten ze de wond af, wat betekent dat bloed niet meer naar buiten kan. Uitbloeding is de grootste doodsoorzaak bij mensen die in eerste instantie een schotwond overleven. Infectie is de tweede oorzaak, ook dat wordt door de stopper aangepakt, omdat ze sponsjes zijn gecoat in een antibacterieel middel.

De stopper kost honderd dollar en iedere ambulance in de VS zal er de komende jaren mee worden uitgerust. Ook het Amerikaanse leger neemt de stopper op in het standaard medische pakket voor de troepen. Aangezien het bloeden vier uur lang kan stelpen, is er voldoende tijd om een gewonde soldaat naar een veldhospitaal te brengen voor een operatie.

Een arts kan de stop makkelijk verwijderen en de wond hechten, zodat het bloeden stopt. De kans dat het in het lichaam blijft, is klein, omdat de sponsjes zichtbaar zijn op röntgenfoto’s, aldus de fabrikant. Wanneer het middel in Europa verkrijgbaar is, weet RevMedx nog niet.