Een klimaatmodel van Midden-aarde


Je bent klimaatwetenschapper én tevens fan van de filmseries The Hobbit en The Lord of the Rings? Dan zit er maar een ding op: een klimaatsimulatie van Midden-aarde maken. Dan Lunt deed precies dat. Op de website van de University of Bristol publiceerde hij (onder de pseudoniem Radagast the Brown, de tovenaar uit The Hobbit) zijn onderzoek – in het Engels, Elfs én Dwergs.

In zijn studie vergelijkt Lunt het klimaat van Midden-aarde met dat van onze moderne wereld en die van het dino-tijdperk (aan het eind van het Krijt). Het model (zie het plaatje) laat zien dat de Shire, het thuis van de hobbits, een gemiddelde temperatuur heeft van 7 graden Celsius en een jaarlijkse regenval van 51 centimeter. Dat komt volgens Lunt overeen met het oostelijke middenstuk van Engeland.

Reis je vervolgens van daaruit (al dan niet met de Ring) naar Mount Doom in Mordor, dan zul je een grote verandering in klimaat zien. Dit subtropische gebied heeft het meeste weg van de regio van Los Angeles of het westen van Texas (VS).

Vervolgens keek Lunt ook nog naar de vegetatie van Midden-aarde. Daaruit blijkt dat het overgrote deel van het landschap uit oerbos zou bestaan, ware het niet dat orks, draken en tovenaars het gebied in de loop tijd flink hebben veranderd.

Hoewel het onderzoek als grappig te betitelen is, denkt Lunt dat de wetenschap ook nog wat van zijn studie kan leren. Het toont bijvoorbeeld aan dat elk soort wereld (fictief, echt, verleden of toekomst) kan worden gesimuleerd, en dat elk model zijn sterke en zwakke punten kent.

Illustratie: Dan Lunt