Een kilometer onder zeeniveau


Canyon

Nederland ligt ver onder de zeespiegel? We zijn prutsers in vergelijking met Antarctica. Daar is een canyon gevonden waarvan de bodem een kilometer onder zeeniveau ligt. Dat zeggen specialisten van de Britse Durham University, die aan de hand van satellietdata van Princess Elizabethland op de Zuidpool het land onder het ijs in beeld hebben gebracht.

Daarbij ontdekten ze een gigantische canyon.Het ding is 1100 kilometer lang en op plekken meer dan 1000 meter diep. Ook ontdekten ze een enorm meer onder het ijs, 140 bij 20 kilometer in omvang. Volgens de onderzoekers is het bijna niet te geloven dat een dergelijk groot landschapselement niet eerder is ontdekt.

De reden daarvoor is uiteraard de sneeuw en ijs die er bovenop ligt. Tegenwoordig is het mogelijk om onder de dikke laag bevroren water te ‘kijken’ met hulp van radio-echo. Daarbij wordt een signaal uitgezonden die door ijs gaat, maar van de rotsen afketst en weer kan worden opgevangen.

Het is een nauwkeurig werkje, waarbij per keer maar kleine delen van Antarctica kunnen worden gescand. De grote vraag is natuurlijk wat er nog meer onder de witte hel van het zuiden ligt. In tegenstelling tot de Noordpool, is Antarctica een echt continent. Onder de ijsmassa ligt steen. Ooit had dit continent een mild klimaat, zodat er onder al het ijs hopelijk ook aanwijzingen liggen over het leven miljoenen jaren geleden.

De foto toont overigens een canyon gevuld met sneeuw op Groenland, van de nieuw ontdekte canyon is nog geen beeld beschikbaar.