Een ijsje dat niet meer smelt


ijs

Het heet BsIA en het gaat de manier waarop je ijsjes eet radicaal veranderen. Niet langer zul je aan de zijkant moeten likken om het vreselijke druipen tegen te gaan, je kunt gewoon van de bovenkant eten. Het eiwit, ontdekt aan de Schotse universiteiten van Dundee en Edinburgh, zorgt dat ijs veel langzamer smelt.

Daarmee is het goede nieuws nog niet op. IJsjes die met BsIA worden gemaakt, bevatten minder vet en ze kunnen bij minder koude temperaturen worden bewaard, wat energie spaart.

In een normaal ijsje wordt vet gebruikt om de ingrediënten aan elkaar te binden. De grote vetmoleculen bezorgen je bovendien het lekkere romige mondgevoel. Maar het zorgt natuurlijk ook voor meer calorieën. Bovendien laat de hechting van vooral de watermoleculen los zodra het ijs warmer wordt. Door BsIA te gebruiken in plaats van vet, blijven de moleculen beter aan elkaar hangen en is ijs minder calorierijk, terwijl het wel dezelfde romige structuur heeft.

Volgens de ontdekkers komt BsIA van nature voor, het is geen Frankenfood. Zo zit het ook in kaas en andere zuivelproducten die fermenteren. Volgens de ontdekkers kan het ook worden gebruikt in andere producten waar verschillende stoffen aan elkaar moeten worden gebonden, zoals mousse en mayonaise. Ook die zouden daardoor magerder worden.