Een huwelijk is nog niet zo beroerd


huwelijk

Een gelukkig huwelijk is goed voor je gezondheid. Je voorkomt veel hartenpijn en je verkleint er zelfs de kans op een beroerte mee.

Een huwelijk kan met veel dingen vergeleken worden. En dat wordt het dan ook in films, boeken en sinds kort ook onderzoeken. Hoewel het huwelijk in boeken en films soms enorm zwaar en als een last wordt afgeschilderd, hebben Israëlische onderzoekers huwelijken serieus genomen. En terecht zo blijkt.

Want een goed huwelijk en daarmee een gelukkig gevoel kan de kans op een beroerte als doodsoorzaak bij mannen sterk verkleinen. Professor Uri Goldbourt van de universiteit in Tel Aviv onderzocht de medische gegevens van 10.000 mannen. Ze werden op hun vierendertigste gevraagd of ze gelukkig getrouwd waren en Goldbourt keek nu hoe de mannen aan hun einde zijn gekomen.

Single mannen bleken 64% meer kans te hebben op een dodelijke beroerte dan mannen met een ring om hun vinger. Maar met een huwelijk ben je er nog niet. Ook een gelukkig huwelijk is beter voor je hart. De ongelukkig getrouwden hebben een grotere kans (wederom 64%) om aan een beroerte te sterven dan mannen uit goede relaties.

Natuurlijk spelen leeftijd, bloedtype en hoogte van het cholesterol niveau ook een rol. Ook plaatst de Israëlische professor een kanttekening bij het feit dat hij nu alleen de beroertes met dodelijke afloop heeft onderzocht, niet de mannen die het overleefden.

Volgens Goldbourt was het echter nodig dat een dergelijk onderzoek werd uitgevoerd. Tot nu toe werden vooral onderzoeken gedaan naar gelukkige huwelijken en niet naar de negatieve effecten van ongelukkige koppels in het huwelijksbootje. “Naast gelukkig zijn is gezond leven nog steeds de beste methode om een beroerte te voorkomen” Dus laat, ook als je dolgelukkig getrouwd bent, die chips voor wat ze zijn en pak een bruine boterham.