Een halve eeuw borstvergroting


Borstvergroting op een röntgenbeeld. Foto: James Heilman.

Het is vandaag een halve eeuw geleden dat de moderne borstvergroting werd uitgevonden. Hiep, hiep hoera?

Ieder A-cupje kan tegenwoordig een echte Tatjana worden. Gewoon een kwestie van een afspraak maken bij een kliniek, een paar duizend euro lappen en je loopt naar buiten met een flinke bos hout voor de deur. Allemaal dankzij een eureka-moment van de arts Frank Gerow uit Houston, Verenigde Staten.

Iets meer dan een halve eeuw geleden stond hij aan een operatietafel met een plastic zak donorbloed in zijn hand. Dat voelt net als een vrouwenborst, dacht hij – en realiseerde zich dat hij net een uitvinding had gedaan.

Vóór de uitvinding van Gerow werden borsten ook al opgepompt. Al in 1850 spoten artsen dierenvet in bij vrouwen. De ontstekingen waren verschrikkelijk, maar je had tenminste wel een volle BH. In de 20ste eeuw experimenteerde de medische wereld rustig verder. Glazen balletjes, sponzen en zelfs direct ingespoten siliconen werden gebruikt om menig vrouw iets meer profiel te geven. Bevredigend waren deze materialen niet, vooral omdat ze aan de wandel gingen in het lichaam.

Gerow en een collega stopten de siliconen in een polyurethaan zak. Die werd onder de huid aangebracht en gaf een meer natuurlijke look aan vrouwen. Precies een halve eeuw geleden brachten ze de eerste twee implantaten in bij Timmie Jean Lindsey, een fabriekarbeidster die van een B naar een C-cup ging. Ze werd de eerste van velen. Zo veel vrouwen hebben nu opgepompte voorgevels, dat castingbureaus in de VS klagen dat ze voor historische films geen vrouwen met normale borsten meer kunnen krijgen.