Een eeuw terrorisme


911

Terroristen slaan opnieuw toe, nu in Londen. Wie waren de meest afschuwelijke terroristen van de afgelopen eeuw?

Gavrilo Princip
Deze terrorist veroorzaakte indirect de Eerste Wereldoorlog. Hij schoot Franz-Ferdinand neer, de troonopvolger in het Habsburgse Rijk. Princip wilde eigenlijk bij de Servische terroristengroep ‘Zwarte Hand’ horen, maar werd te klein en zwak bevonden. Daarop besloot hij Frans Ferdinand te vermoorden. Hij kreeg 20 jaar gevangenisstraf en stierf een paar jaar later aan tuberculose.

American Anarchist Fighters
New York is al in 1920 het toneel van een terroristische aanslag. In dat jaar ontploft er een bom op Wall Street waarbij 38 mensen omkomen, meest boodschappenjongens en secretaresses. Zij worden gedood omdat de terroristische groep American Anarchist Fighters de vrijlating wilde bewerkstelligen van een groep Italiaanse anarchisten. Ze werden nooit gepakt.

Avraham Tehomi
Oprichter van Irgun, een groep joden die in het vooroorlogse Palestina dood en verderf zaaien onder Britse koloniale politie-agenten en Arabische dorpsbewoners. De bedoeling van Irgun is om de Britten en Palestijnen tegen elkaar op te zetten om zo een joodse staat te kunnen stichten. De latere Israëlische premier Begin is lid van Irgun en pleegt aanslagen.

Seán Mac Stíofáin en de IRA
Het Ierse Republikeinse Leger wordt eind jaren zestig opgericht door een groep die heel Ierland wil verenigen. De eerste commandant, Seán Mac Stíofáin gelooft dat zijn doelen alleen met geweld kunnen worden bereikt. De IRA bombardeert in de loop van de jaren zeventig en tachtig tientallen politieposten, postkantoren, overheidsgebouwen en hotels. Daarbij komen honderden mensen om. Ze bewapenen ook andere terroristische groepen als het Farc en de PLO.

RAF
Che Guevara, de Vietcong en Mao waren de inspiratiebronnen van een groep linkse Duitse terroristen onder leiding van Baader en Meinhof. Ze richten de Rote Armee Fraktion (RAF) op, een groep die in de jaren zeventig en tachtig politieke kopstukken in Duitsland ontvoert en vermoord. De meeste leden worden gearresteerd of gedood. De beweging heeft tot de dag van vandaag volgelingen.

Babbar Khalsa
Een Sikh afscheidingsbeweging uit India. Uit kwaadheid over het lot van Sikhs blazen ze in 1985 een Air India Boeing 747 op boven de Atlantische Oceaan. Daarbij komen 329 mensen om, meest Canadezen van Indiase afkomst. Pogingen om andere vliegtuigen op te blazen worden verijdeld.

Ahmed Yassin
Deze sjeik is een van de leidende figuren achter Palestijnse terreur. Hij richt Hamas op, een groep die zich specialiseert in zelfmoordaanslagen waarbij veel doden vallen. In 2004 wordt hij door een raket gedood die is wordt afgevuurd door een Israëlische helikopter.

Osama bin Laden
Oprichter van Al Qaida, een terroristische beweging die voor het eerst van zich doet spreken in de jaren negentig. De groep pleegt in 1993 een aanslag op het World Trade Center in New York. Daarna volgen de aanslagen elkaar in rap tempo op. Daarbij richten de terroristen van Al Qaida zich vooral op westerse doelen als hotels, toeristische trekpleisters en ambassades in het Midden Oosten. In 2001 laat Bin Laden vliegtuigen aanslagen plegen op het WTC in New York en het Pentagon in Washington. (foto)