Een duif vergeet jou nooit


Waaraan herken je vergelijkbare personen met een lange jas in diverse felle kleuren? Aan hun gezicht natuurlijk.

Mensen laten zich veel te veel afleiden door opvallende kleding. Althans, dat is de conclusie die je zou kunnen trekken uit het nieuwste onderzoek. Waar mensen elkaar vaak herkennen aan bepaalde kleding (kleur, stijl, vorm) en haardracht (idem dito), vergeten duiven nooit meer je gezicht.

Herkenbaar
Herkenbaar

In een park in Parijs liepen voor het onderzoek twee vrouwelijke proefpersonen rond met dezelfde lichaamsbouw en huidskleur. Ze droegen ieder een andere fel gekleurde laboratoriumjas. De ene persoon negeerde de aanwezige duiven, de andere jaagde ze weg. Dit werd een paar keer herhaald en de proefpersonen wisselden een paar keer van rol en jas.

Wat bleek: welke jas de proefpersonen ook aantrokken, de proefpersoon die in het begin de duiven had weggejaagd werd ontweken.

Wetenschappers denken dat duiven de gezichten herkennen, het meest onderscheidende kenmerk van de mens. Daarbij laten ze de kleur van de jas, die 90% van het lichaam bedekte, ongemoeid.

In de toekomst willen de wetenschappers onderzoeken wat er voor zorgt dat duiven menselijke gezichten herkennen. Hebben duiven door de jaren heen geleerd dat mensen vaak van kleding wisselen of is menselijke gezichtsherkenning bij duiven genetisch bepaald?

De resultaten van het in Parijs uitgevoerde onderzoek zijn gisteren gepresenteerd op een conferentie van The Society of Experimental Biology in Glasgow.

Foto: Andrew Morrell

Follow Faqtman on Twitter