Een cadeaubon helpt bij stoppen met roken


cadeaubon of roken

Stoppen met roken lukt gemakkelijker als je daarvoor een cadeaubon krijgt. Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht blijkt dat werknemers het niet-roken beter volhouden als ze in combinatie met een stoppen-met-rokentraining op het werk een beloning krijgen.

Van de onderzoeksgroep die cadeaubonnen kreeg, rookte na een jaar ruim 41 procent nog steeds niet. In de controlegroep lag dat percentage op 26 procent. Ook blijkt uit de landelijk opgezette studie dat deze aanpak heel goed werkt bij rokers met een lagere sociaaleconomische status, een groep die doorgaans moeilijk te bereiken is.

Werknemers konden tijdens deze studie door te stoppen met roken een totaalbedrag van 350 euro verdienen. De eerste cadeaubon van 50 euro kregen de deelnemers meteen na afronding van de groepstraining, verzorgd door een gespecialiseerd bedrijf. Als ze na drie maanden en vervolgens zes maanden nog steeds gestopt waren, kregen ze iedere keer 50 euro. Na 12 maanden verdienden ze nog eens 200 euro aan cadeaubonnen. In totaal volgden 600 werknemers van meer dan zestig bedrijven en instellingen een stoppen-met-rokentraining.

Een cadeaubon af en toe helpt dus bij het stoppen. Het is een simpele en relatief goedkope methode om mensen van deze ongezonde gewoonte af te helpen, zeker bij de almaar stijgende kosten van paffen.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Public Health.