Een asteroïde naar aarde brengen


Waarom ook niet? Dat was zo ongeveer de insteek van een vierdaagse workshop die aan het California Institute of Technology werd gehouden over het vangen van een asteroïde. We weten nog veel te weinig van deze stukken ruimtepuin. Je kunt ze wel volgen met een sonde, of er zelfs op landen.

Hollywood heeft het al gedaan: Bruce Willis landt in Armageddon op een asteroïde.
Maar dan heb je weinig tijd om die dingen echt te bestuderen.

Nee, dan het plan van de hooggeleerde dames en heren: een asteroïde vangen, afremmen en naar aarde brengen. Daar kan het brok puin in een baan om onze planeet worden gebracht. Allerlei deskundigen kunnen met raketten er naartoe reizen om de boel goed te bestuderen.

Wat voor structuur heeft een asteroïde? Waar is het ding uit opgebouwd? Zitten er delfstoffen in? Materialen die we nog niet kennen? Hoe kunnen we onze planeet beter beschermen tegen vallende brokken uit de ruimte? Die vragen kunnen makkelijker worden beantwoord als een asteroïde ‘gewoon’ rondjes rond de aarde draait, bijvoorbeeld vastgemaakt aan het internationale ruimtestation.

Goed, het plan kost veel geld. Maar het zou ook veel opleveren. Een middelgrote asteroïde bevat voor 70 biljoen dollar aan delfstoffen, zo heeft Nasa becijferd. Ze denken een robot te kunnen ontwikkelen die een dergelijk brok steen zou kunnen vangen. De kosten? Een paar miljard dollar. Maar dan heb je ook wat.

De mensen die de workshop hebben bezocht, besloten er verder over na te denken en plannen te maken. Het lijkt niet onverstandig daarin een hoofdstukje op te nemen met antwoord op de vraag: ‘wat kan er allemaal mis gaan als je een asteroïde naar aarde dirigeert?’

Follow Faqtman on Twitter