‘Een ander heelal zal ons opeten’


Herinner je je het nieuws van afgelopen najaar nog, toen ze hij Cern bevestigden dat ze het Higgs boson hadden gevonden? Nu komt naar buiten dat dat misschien niet zulk nieuws is geweest. Een wetenschapper die aan dat project heeft gewerkt, liep alle informatie die door het Higgs boson is geproduceerd nog eens na. Het leidde hem tot een opmerkelijke conclusie: we zijn gedoemd.

Theoretisch natuurkundige Joseph Lykken ziet in de data aanwijzingen dat er in het universum uiteindelijk een nieuw universum kan ontstaan. Dat vernietigd ‘ons’ oude universum inclusief alle sterren en planeten met de snelheid van het licht. Van alle materie die wij nu kennen, blijft niets meer over.

Je kunt echter een zucht van verlichting slaan, dit alles staat pas over 10 miljard jaren te gebeuren. Tegen die tijd is de aarde allang vergaan nadat de zon explodeert tot een supernova.

Helemaal zeker is Lykken niet, zo vertelde hij persbureau Reuters. Om precies te weten hoe we gaan eindigen, moet hij zeer nauwkeurig de massa van het Higgs boson weten. Zit hij er maar 1 procent naast, dan vergaat ons universum nog steeds, maar op een totaal andere manier. Hoe dan ook, het is leuk jullie allemaal gekend te hebben.