Echte vriendschap is pijn waard


Goede vrienden zijn bereid pijn te lijden voor elkaar, beweren Amerikaanse wetenschappers.

Wil je weten of iemand een echte vriend is, laat hem dan een vervelend en vooral pijnlijk karwijtje voor je opknappen. Echte vrienden gaan namelijk letterlijk voor elkaar door het vuur, beweren onderzoekers van de Universiteit van Oxford.

19 proefpersonen deden mee aan het experiment. Ze kregen de opdracht om gehurkt met hun rug tegen de muur te staan, waarbij ze hun knieën moesten buigen in een hoek van 90 graden. Deze oefening die ook veel wordt gedaan door skiërs, wordt steeds pijnlijker naarmate de tijd verstrijkt. De proefpersonen moesten de oefening vijf keer uitvoeren: een keer voor zichzelf, en vier keer voor vier verschillende collega’s met wie ze ofwel een hele goede band hadden, of een wat minder sterke band.

Loop tijdens een avontuurlijk personeelsuitje nooit in buurt van collega's met wie je niet zoveel hebt

Elke seconde dat ze langer bleven staan kregen ze een hogere beloning. Als de proefpersonen de oefening deden voor collega’s die ze beschouwden als goede vrienden, hielden ze het langer vol dan wanneer ze speelden voor collega’s met wie ze minder hecht waren. Opmerkelijk genoeg deden ze ook beter hun best als ze speelden voor collega-vrienden, dan wanneer ze speelden voor zichzelf.

Mensen zijn bereid een pijnlijke prijs te betalen voor hun vriendschap. Als de sociale band sterker wordt, groeit ook de samenwerking en de opofferingsgezindheid tussen mensen, concluderen de onderzoekers. Als dat geen reden is om aan teambuilding te doen?

Bron: PLoS ONE, Foto: Dtguy, Dreamstime