Echt of hoax: shitburger


Het verhaal explodeerde dit weekend op internet: een Japanner wil hamburgers maken uit menselijke uitwerpselen. Echt?

Volgens de duizenden artikelen op internet gaat het om ene Mitsuyuki Ikeda, van de Environmental Assessment Center in Okayama, Japan. Hij zou de eiwitten uit ‘rioolmodder’ willen gebruiken om nepvlees te maken. Deze poepburgers worden op smaak gebracht met soya en andere smaakstoffen.

Een geweldig verhaal, vooral vanwege de video die op YouTube verscheen van een serieuze Japanse meneer in een witte jas.

Maar is het echt? Niemand vermeldt een bron. Het Environmental Assessment Center in Okayama blijkt niet te vinden op Google – als je tenminste alle verhalen over Ikeda niet meetelt. Meneer Ikeda zelf lijkt ook verrassend afwezig uit allerlei wetenschappelijke databases.

Maar de meest duidelijke aanwijzing dat we hier te maken hebben met een hoax is toch wel de video. Op 1.34 minuten haalt Ikeda iets uit een blauwe doos, waarop het label ‘shitburger’ is geplakt. Voor een man die het woord ‘poep’ angstvallig vermijdt, is dat een opmerkelijk label.

Wat denken jullie: echt of nep? Reageer!

* Update
Het verhaal van meneer Ikeda blijkt al uit 1994 te stammen, toen Amerikaanse kranten voor het eerst schreven over de poepburger.

Follow Faqtman on Twitter