Ebola veroorzaakte extra malariadoden


Op 25 april is het wereld malariadag. Dit jaar is er weinig vrolijks te melden. Dat komt gek genoeg door Ebola. De epidemie van deze ziekte die de afgelopen jaren West-Afrika trof, heeft in 2014 tot 10.900 extra malariasterfgevallen geƫist. Door de ingestorte gezondheidszorg in Guinee, Sierra Leone en Liberia werden minder mensen geholpen.

Wetenschappers schrijven dat in het tijdschrift The Lancet. Daarmee zijn aan malaria bijna net zo veel mensen overleden als aan Ebola. Tot op heden zijn bijna 11.000 mensen gestorven aan Ebola, volgens de statistieken van de World Health Organization.

Een team van het Centrum voor Analyse en Modellering van het Imperial College in Londen (GB) hebben malariagegevens bekeken van de afgelopen 15 jaar en onderzocht welke invloed medische behandelingen op de ziekte hebben. Het resultaat: de slechte zorg en beperkte distributie van muskietennetten en preventieve geneeskunde zorgde in de drie landen voor ongeveer 3,5 miljoen extra onbehandelde malariagevallen.

Dat deed de voortgang van de afgelopen tien jaar in de strijd tegen malaria in West-Afrika weer teniet. Sterker nog, het aantal sterfgevallen van deze behandelbare ziekte steeg met 50 procent. De doden vormen een onverwacht bijeffect van de epidemie.