Ebola-overlevers niet gezond


Mensen die Ebola overleven hebben nog lang daarna ernstige gezondheidsproblemen. De ziekte beschadigt het lichaam erger dan eerder werd aangenomen. Het Internationale Rode Kruis waarschuwt dat er langdurige zorg nodig is om mensen er weer bovenop te helpen. Gevreesd wordt dat sommige patiënten nooit helemaal zullen opknappen.

De symptomen waar overlevers mee te maken krijgen zijn gewrichtspijn, chronische vermoeidheid, opgezette ledematen, oogproblemen en haaruitval. De oogproblemen lijken voorlopig het meest ernstig, als mensen geen behandeling krijgen, kan uiteindelijk zelfs blindheid optreden.

Artsen Zonder Grenzen opent daarom een kliniek in Liberia waar overlevers terecht kunnen. Daar zal ook worden onderzocht wat de langetermijngevolgen van de ziekte zijn. Daarover is nu nog weinig bekend, aangezien eerdere uitbraken weinig overlevers hadden. Behalve lichamelijke gebreken kan de ziekte ook psychische problemen opleveren.

Bij mensen die Ebola hebben gehad lijken geregeld ook depressies op te treden. Of die worden veroorzaakt door de ziekte of het sociale isolement waarin lijders terecht komen – ze worden gezien als gevaarlijk, ook als ze weer beter zijn – is nog niet bekend. Zeker is wel dat er ook aandacht voor dit fenomeen moet komen, willen de overlevers uiteindelijk toch geen slachtoffers worden.