Ebola muteert extreem snel


Een van de redenen dat Ebola momenteel zo snel om zich heen grijpt, is wellicht omdat het virus zich extreem snel muteert. Genetici van Harvard University (VS) schrijven in het New England Journal of Medicine over hun bevindingen bij het vaststellen van het genoom van het virus. Ze hebben ontdekt dat er in vergelijking met een eerdere uitbraak van de ziekte 341 mutaties zijn vast te stellen.

De Amerikanen hebben de genetische opbouw van het huidige virus zeer gedetailleerd onderzocht. Ze gebruikten daarvoor meerdere exemplaren, aangetroffen bij patiënten uit Sierra Leone. Niet alleen ontdekten ze grote verschillen met eerdere Ebola virussen, de genetici zagen ook dat het virus de afgelopen maanden – dus tijdens de uitbraak – snel aan het muteren was. Ze registreerden al 55 mutaties.

Of de uitbraak sneller gaat door de mutaties, of dat het virus er dodelijker van wordt, is niet te zeggen. Daarvoor is de studie ook niet bedoeld. Wel kan het achterhalen van de mutaties helpen bij het ontwikkelen van een medicijn.