Ebola grijpt om zich heen


Ebola

De gevreesde ziekte ebola is bezig aan een grote uitbraak in het Afrikaanse land Oeganda. De uitbraak begon enkele weken geleden in een westelijke regio van het land, maar inmiddels zijn ook mensen in de hoofdstad Kampala ziek geworden. Er zijn tot nu toe 14 doden te betreuren.

De uitbraak heeft alarmbellen laten rinkelen bij grote medische organisaties. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het Center for Disease Control (CDC), Artsen Zonder Grenzen (MSF) en het Rode Kruis zijn in Oeganda neergestreken om de epidemie te bestrijden. Prioriteit is het zoeken van de besmettingshaard en het stoppen van verdere verspreiding van de ziekte. In een televisietoespraak zei de Oegandese president Yoweri Museveni dat zijn burgers grote mensenmassa’s moeten mijden. Ook kunnen ze de komende tijd beter niet ver reizen om bijvoorbeeld familie te bezoeken.

KLM vliegt rechtstreeks naar Kampala. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft echter geen negatief reisadvies voor Oeganda, er wordt alleen gewaarschuwd voor politieke spanningen, terrorisme en gevaarlijke taxichauffeurs.

Follow Faqtman on Twitter