‘Ebola-check op vliegveld nutteloos’


Het heeft weinig zin om mensen op westerse vliegvelden te gaan checken op Ebola. Dat zegt een internationaal onderzoeksteam dat in opdracht van de WHO heeft gekeken naar strategieën om de ziekte in toom te houden. Ze publiceren daarover vandaag in het medische vaktijdschrift The Lancet.

Uit het onderzoek blijkt dat de vliegtijd ten opzichte van de incubatietijd zo kort is, dat het nauwelijks nut heeft om grootschalig te gaan controleren op Europese en Amerikaanse aankomstvliegvelden. Het enige dat zoiets bewerkstelligt is ‘een gevoel van veiligheid’ bij de andere reizigers. Een epidemie gaat het niet tegen.

Nuttiger is het om op vertrekvliegvelden in risicogebieden beter te checken en om meer voorlichting te geven. Vanuit Ebola-gebied gaan de meeste vluchten naar andere Afrikaanse landen. Per maand reizen vermoedelijk drie Ebola-patiënten met het vliegtuig. Vrijwel al die vluchten gaan naar rijkere buurstaten als Senegal en Ghana. De kans dat de ziekte op die manier overslaat is vele malen groter.

Ook moeten gezondheidsdiensten in Afrika beter worden toegerust op hun taak. Als Ebola wordt geconstateerd is snelheid en efficiency van het grootste belang om de verdere verspreiding tegen te gaan.