E-sigaretten niet ongevaarlijk


Volgens investeringsbank Goldmann Sachs zijn e-sigaretten een rendementrijk product voor beleggers. Bijna alle tabaksfabrikanten maken nu naast gewone peuken ook de elektronische sigaret, waarin een verdamper waterdamp mengt met nicotine en andere smaakstoffen. Het is hun grootste groeimarkt, de omzetten verdubbelen jaarlijks.

En juist die smaakstoffen baren zorgen. De Universität München (Duitsland) deed een metastudie naar de elektronische sigaret en komt tot de conclusie dat daarin stoffen zitten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Alle toevoegingen moeten worden gemeld op de verpakking, maar dat blijkt in de praktijk bovendien vaak niet te gebeuren.

Zo werd in e-sigaretten het smaakmiddel (en hongerstiller) Rimonabant aangetroffen, 2 jaar nadat dit middel door de Europese registratieautoriteit EMEA was verboden. Rimonabant is van de markt gehaald omdat het psychische klachten kan veroorzaken. In een andere e-peuk werd Tadalafil aangetroffen, een middel dat normaal gebruikt wordt voor het opheffen van erectiestoornissen. Of het inhaleren van rook met dit middel bij mannen onverwachte bijwerkingen had, is niet bekend.

Volgens de onderzoekers heeft de Europese Unie een kans gemist. Die heeft e-sigaretten dit voorjaar ingedeeld bij ‘rookwaren’. Gezien het grote aantal chemische toevoegingen had het beter het etiket ‘medicijn’ mee kunnen krijgen, schrijven de Duitsers in het vakblad Deutsches Ärzteblatt. Dan was de controle veel strenger geweest en hadden de toevoegingen en bijwerkingen duidelijker op de verpakking moeten staan.