E-sigaret helpt nauwelijks bij stoppen


Mensen die denken makkelijker met roken te stoppen door tijdelijk te switchen naar een E-sigaret, komen er bedrogen uit. De elektronische peuk doet de kansen om succesvol met roken te stoppen niet stijgen. Van de proefpersonen die na hun gewone peuken tijdelijk overstappen op elektronische rook met nicotine, zijn na een half jaar nog maar 8 procent gestopt. Wordt er overgestapt naar een E-sigaret zonder nicotine, is het percentage nog maar 4 procent.

Onderzoekers van de Queen Mary University in Londen (GB) hebben een metastudie gedaan naar de effecten van E-sigaretten en zijn niet onder de indruk. Ook nicotinepleisters zouden volgens de Britten de kans om blijvend van de sigaretten af te blijven niet substantieel vergroten. Het meeste succes heeft het middel Champix, dat de hunkering naar tabak doet verminderen. Dit heeft echter ernstige bijwerkingen.

E-sigaretten liggen al een tijdje onder vuur. Deze zomer werd bij een analyse van de rook nogal wat verontrustende zaken ontdekt. Zo werd in e-sigaretten het smaakmiddel (en hongerstiller) Rimonabant aangetroffen, 2 jaar nadat dit middel door de Europese registratieautoriteit EMEA was verboden. Rimonabant is van de markt gehaald omdat het psychische klachten kan veroorzaken. In een andere e-peuk werd Tadalafil aangetroffen, een middel dat normaal gebruikt wordt voor het opheffen van erectiestoornissen.