E-neus ‘ruikt’ rijpe meloen


Weleens thuis gekomen met onrijp of juist overrijp fruit? De e-neus moet dat in toekomst veranderen. Die ‘ruikt’ al voordat het fruit de supermarkt bereikt of het wel de juiste rijpheid heeft.

Wanneer fruit begint te rijpen, geeft het een karakteristieke geur af. Die specifieke geurmoleculen zijn op te pikken met een zogenoemde gaschromatograaf. Maar dat is een groot, log apparaat, dat er bovendien lang over doet om een monster van het fruit te analyseren. Daarom onderzochten wetenschappers van de University of California of dit niet veel sneller kon met een zogenoemde elektronische neus: een apparaat dat een elektrische stroom genereert wanneer de sensor in contact komt met een bepaalde geur.

De e-neus bleek het inderdaad goed te doen; hij klaarde het klusje van de geuranalyse in minder dan een minuut. Daarnaast hoefde het te testen monster, van in dit geval meloenen, slechts bewerkt te worden alsof je thuis een smoothie maakt.

Het handzame apparaatje moet nog wel even getest worden buiten het lab: op het veld waar de meloenen groeien. Daarbij moet worden gekeken of de e-neus nog steeds werkt wanneer er allerlei geuren van lucht en grond bijkomen.

De studie is gepubliceerd (in tekst én video) in het Journal of Visualized Experiments.

Follow Faqtman on Twitter