E-mail ophalen duidt op depressie


Je opent je e-mail programma. Een paar spammailtjes, de gebruikelijke nieuwsbrieven, een aankondiging van een toneelstuk, maar geen persoonlijke mailtjes. Dus klik je nog eens op de knop ‘e-mail ophalen’. En nog eens en nog nog eens. Net zo lang tot je een nieuw mailtje van iemand krijgt. Herken je dat? Dan moet je eens langs de psycholoog, je vertoont tekenen van depressie.

Hoe je internet gebruikt zegt iets over je geestelijke gezondheid, ontdekten Amerikaanse psychologen. Ze lieten studenten een vragenlijst invullen om te zien wie tekenen van depressie vertoonden. Een derde van de studenten had daar in meer of mindere mate last van. Vervolgens werd het dataverkeer van alle studenten gemeten om te zien of de depressieven het internet anders gebruikten.

Dat bleek zo te zijn. Depressieve studenten hadden veel meer dataverkeer. Dat kwam vooral doordat ze veel films en video’s ophaalden via bittorrents en andere sharing sites. Maar het meest opmerkelijk was toch wel dat ze heel vaak e-mail proberen op te halen. Sommige depressieve studenten zitten letterlijk iedere minuut op de ‘mail ophalen’ knop te drukken.

Ook chatten en online gamen gebeurt vaker door depressieve jongeren, zo schrijven de psychologen in hun onderzoeksrapport. Ze stellen voor om software te ontwikkelen die je datagebruik in de gaten houdt. Vertoont dat tekenen van depressiviteit, dan krijg je van je browser een seintje om eens met de dokter te gaan praten.

Follow Faqtman on Twitter