Dyslecten maken beste wachtwoorden


Je geboorteplaats, de naam van je huisdier of je lievelingssport: het zijn allemaal gemakkelijk te onthouden wachtwoorden die voor criminelen gemakkelijk te kraken zijn. Maar als je ‘januari’ als ‘janauri’ spelt of ‘Bello’ als ‘Belo’, heb je een veiliger alternatief.

Wetenschappers van de Carnegie Mello University in Pittsburg ontdekte dat slechte spelling de sleutel is tot goede wachtwoorden. Ze onderzochten nieuwe programma’s om passwords te kraken en ontdekten dat we het de criminelen te makkelijk maken.

Cyberboeven plegen aanvallen waarin heel veel mogelijke wachtwoorden worden afgevuurd, maar dan wel de versies die in het woordenboek staan. Slechte grammatica of gewoon verkeerde spelling leidt de nieuwste software om de tuin. Tot er weer nieuwere software op de markt komt, natuurlijk.

De populairste wachtwoorden van 2011 waren: baseball, iloveyou, dragon, welcome, jesus en password1. Die overleven een cyberaanval zeker niet. Als mensen gevraagd wordt een langer wachtwoord te bedenken, komen ze meestal met huisadressen, emailadressen, url’s of slogans. Die opties raden de wetenschappers ook af.

Foto: Flickr.com/Hardeep.Singh