Applaus zegt niets over voorstelling


Een laf applaus of een staande ovatie is geen goede graadmeter voor een geslaagde voorstelling of show. Als twee mensen klappen, doet de rest mee. En als daarna nog eens klein groepje gaat staan, krijgen de artiesten gegarandeerd een staande ovatie. Ook als hun prestaties onder de maat waren.

Wetenschappers van de Universiteit van Uppsala analyseerde videobanden waarop groepen mensen applaudisseerden en ontdekte dat mensen klappen onder groepsdruk. Met hulp van wiskundige modellen konden de Zweden zien hoe applaus zich verspreidde en welke factoren van invloed waren op de duur van het geklap. En al die factoren waren menselijk.

In het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the Royal Society Interface leggen de onderzoekers uit dat het applaus voor hetzelfde optreden enorm in lengte kan variƫren. En dat heeft dan alles te maken met de mensen die in het publiek zitten.

Theatermakers of muzikanten die zichzelf of bezoekers het gevoel willen geven dat ze een topshow hebben neergezet of gezien, kunnen dus overwegen iedere avond enthousiast klapvee uit te nodigen zodat ze met een staande ovatie en luid gejuich in hun oren het podium kunnen verlaten.

Foto: Flickr.com/Camera on autopilot