Duitsers vertrouwen islam niet


mother-397956_640

Maar liefst 90 procent van de inwoners van de Duitse stad München vindt islam een problematische godsdienst. Dat blijkt uit een onderzoek van de stad. De enquête is gehouden in opdracht van de gemeente om te peilen hoe mensen denken over islam, langdurig werklozen, vluchtelingen, Sinti en Roma.

Bijna de helft van de volwassenen, Duitstalige ondervraagden in het representatieve onderzoek voelt een flinke (31 procent) tot sterke vijandelijkheid (18 procent) tegenover de islam. Nog eens een derde staat ‘licht vijandig’ tegenover moslims. Blijft over slechts 12 procent van de ondervraagden die geen enkele problemen hebben met moslims.

Het deel van het onderzoek dat over moslims ging drie stellingen geformuleerd: ‘De islamitische cultuur past goed in Duitsland’, De gewoontes en gebruiken in de islam geven mij de kriebels’ en ‘Er zijn te veel moslims in Duitsland’. De ondervraagden moesten aangeven in welke mate ze het met die stellingen eens waren.

Ook over werklozen hebben veel inwoners van München een negatieve mening. Meer dan een derde zei hen niet te waarderen (28 procent matig, 3 procent sterk negatief). Over de Sinti en Roma was meer dan een derde negatief, over joden 18 procent en vluchtelingen 28 procent. Het klassieke racisme, dus een vijandelijke instelling tegenover álle buitenlanders, kon echter niet over grote instemming rekenen.

De uitslagen van het onderzoek vragen om actie, aldus de gemeente München. Het gemeenteraadslid Marian Offman zegt in een interview met de lokale krant Abendzeitung dat hij bezoeken aan moskeeën wil gaan aanbieden. Offman: “De enige manier om menselijke vijandigheid te verminderen, is om mensen persoonlijk te leren kennen.”