Duitsers ontwerpen Star Trek-achtige teleporter


‘Beem me up, Scotty’, met die zin wordt in de science fiction-serie Star Wars een persoon getransporteerd naar zijn ruimteschip. Het ene moment staat ‘ie op de ene locatie, het andere moment is ‘ie ergens anders. Duitse ontwerpers maakten een apparaat dat ongeveer hetzelfde doet, het is alleen nog niet geschikt om mensen te verplaatsen.

Ontwerpers van het Hasso Plattner Institute – een designopleiding in het Duitse Potsdam – creëerden een teleporteermachine waarmee ze objecten van de ene naar de andere plaats kunnen sturen met behulp van een 3D-printers en software. Ze hebben de apparaten liefdevol ‘Scotty’ genoemd.

Wanneer ze iets in de ene Scotty stoppen wordt dat ingescand en virtueel in plakjes gesneden. De data die dat oplevert wordt naar een andere Scotty gestuurd – die in theorie overal ter wereld kan staan – waar hetzelfde ding geprint kan worden. Het apparaat heeft nog wel wat beperkingen: hij print slechts een kleur en alleen plastic, maar dat kan in de toekomst veranderen.

Het object dat wordt geportretteerd, wordt vernietigd voordat er een nieuwe van geprint is. De ontwerpers vonden dat belangrijk om de authenticiteit van de spullen te kunnen bewaren. En om diezelfde reden – en nog vele andere – is het niet mogelijk om mensen te teleporteren.

Foto: still uit het YouTube-filmpje van Stefanie Mueller