Duitsers maken stuf uit gist


joint roken

Gist is genetisch zo veranderd, dat het de belangrijkste psychoactieve stof in marihuana produceert, tetrahydrocannabinol. Dat staat onder drugsliefhebbers ook wel bekend als THC. Deze stof is verantwoordelijk voor het merendeel van psychologische effecten van marihuana – waaronder het gevoel high te zijn.

Maar THC kan ook worden gebruikt om de symptomen van een HIV-infectie en chemotherapie te verminderen. Onderzoekers hopen via gist vooral voor deze patiënten op een snellere en effectievere manier THC te maken.

De doorbraak is het werk van het de universiteit in de Duitse stad Dortmund. Zij kopieerden de genetische code die in marihuanaplanten zorgt voor de aanmaak van THC naar een gistcultuur. Die ging prompt dezelfde stof maken. De volgende uitdaging is om de stof in bulk en goedkoop te produceren.

Maar waarom? De marihuanaplant doet hetzelfde, maar voor bijna niets en volledig natuurlijk. Het idee achter de gist is dat zo THC voor medicijnen kan worden geproduceerd op een manier die legaal is in vrijwel alle landen. THC is namelijk niet verboden, de plant vaak wel.

Het nieuws over de gist is gepubliceerd in Biotechnology Letters.