Duitsers is kernfusie gelukt


Wendelstein

In het Duitse Max-Planck-Institut für Plasmaphysik is voor het eerst – heel kort – een succesvolle kernfusie gelukt. Het is een grote stap op weg naar een schone en onuitputtelijke energiebron. Ook al duurde het maar een tiende van een seconde, toch wordt de fusie gezien als een doorbraak, een mijlpaal op weg naar een nieuwe energiebron.

Kernfusie leek een eeuwige belofte. Het samen laten smelten van atomen produceert een gigantische hoeveelheid energie, zonder dat het nucleair afval oplevert. Onze eigen zon werkt op die manier al miljarden jaren. Maar tot nu toe kostte het veroorzaken van een fusie meer energie dan het opleverde. Dat komt door de gebruikte tokamak reactors, waarin veel energie nodig is om het proces op gang te brengen en te houden.

De Duitsers gebruiken een relatief oud type reactor, de stellarator. Het geval heet de Wendelstein 7-X en het basisontwerp dateert uit de jaren vijftig. Het was min of meer vergeten omdat wetenschappers hoge verwachtingen hadden van de tokamak. De Wendelstein heeft voor het eerst fusie veroorzaakt. Met een laser werd helium tot 1 miljoen graden verwarmd. Dat duurde een fractie van een seconde, maar het was lang genoeg om de helium in plasma te veranderen. Dat toont aan dat het nieuwe type reactor werkt en als basis kan dienen voor verder onderzoek.

De Wendelstein 7-X is te klein om energie op te wekken. De volgende stap is om plasma te maken uit waterstof en dat een half uur stabiel te laten bestaan. Daartoe zijn supergeleidende magneten rond het plasma opgesteld.Dat moet in januari gebeuren. Lukt dat, dan is het plan om een grotere stellarator te bouwen, waarin daadwerkelijk energie kan worden opgewekt.