Pensionado lost berucht wiskundig mysterie op

Drie jaar lang genegeerd door wetenschap


dartpijl

Het heet de Gaussian correlation inequality (GCI) en het maakt mensen al tientallen jaren gek. Er zijn beroemde wiskundigen die al een halve eeuw op dit mathematische probleem studeren en nog geen stap dichterbij zijn. Maar nu is er een Duitse statisticus die het probleem heeft opgelost. Tijdens het tandenpoetsen, gewoon in zijn hoofd, heeft hij gezegd. Misschien is het daarom dat ijn prestatie nauwelijks is opgemerkt.

De GCI is heel simpel, er komen geen formules of andere wiskundige noteringen in voor.

‘Als twee vormen elkaar overlappen, zoals een rechthoek en een cirkel, neemt de kans toe dat als je één van die overlappende vormen raakt – bijvoorbeeld met een dart – je de andere ook raakt.’

Deze stelling bestaat al sinds de jaren vijftig. De uitdaging was om hem te bewijzen. En dat bleek moeilijker dan mensen aanvankelijk dachten. Wiskundigen van naam en faam hebben het geprobeerd, maar faalden. Het werd voor sommigen een frustratie van grote omvang. Waarom kun je deze ogenschijnlijk eenvoudige stelling niet oplossen?

Toen werd het 2014. De gepensioneerde Duitse statisticus Thomas Royen was zijn tanden aan het poetsen toen hij ineens de oplossing van het probleem voor zich zag. Op zijn computer had hij niet de software om wiskundige formules te schrijven, dus opende hij Word en schreef het gewoon uit, in woorden. Die oplossing zette hij op een wetenschappelijke website.

Waar vervolgens niets gebeurde. De wiskundige gemeenschap negeerde Royen compleet. Een bekende Israëlische wetenschappers kreeg de oplossing via de mail, maar gooide het arrogant in de prullenbak, het kon niets zijn. Royen heeft de oplossing daarom maar naar een obscuur wetenschappelijk vakblad gestuurd, de Far East Journal of Theoretical Statistics.

Daar werd het opgepikt door twee Poolse wiskundigen, die het antwoord hebben overgetikt met gebruik van formules. Eindelijk heeft de rest van wetenschappelijke wereld het nu gezien. Royen, die in zijn eigen woorden ‘geen netwerker’ is, is eindelijk beroemd. Onder bollebozen dan.